URBANBERRY DESIGN

architecture   shop   contact   about Yukiko



FULL CIRCLE




The position of de Kop van het Land between Dordrecht and the National Park de Biesbosch gives
the area the character of a transition zone. It is a piece of cultivated nature which connects
the city and the ‘real’ nature. We suggest to reinforce the role of de Kop van het Land as a hinge
between city and nature, creating a place where the qualities of the cultural landscape are reinstalled
in a position equal to that of the canonised nature of the biesbosch.

By placing a ring of content along the inside of the dikes surrounding the polder we are underlining
the existing qualities and facilitating the access to the landscape. The ring is defined by a bicycle
and pedestrian path below the dike at polder level. The central part of the polder will remain agriculture.

At de Kop van het Land we propose to place a new kind of museum - a combination of a cultural/natural history -,
art -, and open air museum - as a new focal point and a point of departure to explore the area.



Client : Stichting de Stad
Site : Dordrecht, Netherlands (43 ha)
Programme : Landscape plan
Type : competition, first prize 2011
The project was realised as NEZU AYMO architects




home